Za dobar Feng Shui stambenog ili poslovnog prostra od izuzetnog je značaja njegova čistoća i urednost. Još u prastara vremena, narodi i plemena, cenili su važnost prirode i energije i verovali u nju, te su s toga živeli u skladu sa njima. Koristili su se raznim metodama kako bi svoj prostor obitavanja učinili što komotnijim za život, a da to nisu bili skupoceni predmeti ili druge materijalne dragocenosti.
Čišćenje su obavljali na najprirodniji mogući način koristeći razne metode i time stvorili razne tehnike čišćenja negativnosti i samom širenju pozitivnosti.

Kada je čišćenje prostora potrebno?

Jednostavno… kada sami osetite potrebu za tim. Kada se osećate loše, zbog neke situacije koja Vas je zadesile, zbog bolesti, zbog lošeg dana, zbog lošeg raspoloženja… Ako smatrate da je u stanu u kom živite ili kancelariji u kojoj radite loš Feng Shui, ako smatrate da je bila neka osoba koja je negativna, ako ste se preselili, posvađali sa nekim… započeli ste novi posao, novu godinu, jednostavno napravili ste novi životni korak, i želite da mu date podršku i podstrek.

Ako uzmemo u obzir da je sve oko nas prožeto nekom vrstom energije, jasno je da se tu vrti i neka negativna energija. To aposlutno nije nešto što je loše, već je jednostavno prirodno. Na internetu možete pronaći mali milion načina i metoda kako možete „izbaciti“ negativnu energiju iz, npr., svog stana. Jedan od načina su upravo sveće. Kako vatra ima sposobost da tranformiše i upija, gde plamen upija, a svetlost tranformiše, čišćenje svećom se može obavljati na više načina, ali su sledeća dva najučestalija.

Prvi način je da upalimo običnu belu sveću i počnemo od ulaznih vrata da se krećemo po prostoru, posebno se zadržavajući na ćoškovima.Ovo je delotvorna tehnika, ali je važno da se izvodi pažljivo, tako da plamen bude u svakom trenutku udaljen od tkanina i bilo čega zapaljivog.

Druga način je da upalimo sveću i stavimo je u sredinu stana i sa namerom da nam očisti prostor, pustimo je da gori. Ovo posebno možemo da radimo kada su se u prostoru dešavala previranja, svađe, kada je prisutna bolest.

Pored pomenutih opcija, povoljno je upaliti i sveću kada sedimo i pričamo sa nekim ko je negativan ili nam prosto ne prija. Diskretno paljenje mirišljave svećice može puno da pomogne i vama, ali i toj osobi.

Nakon čišćenja potrebno je da i sebe očistite od negativnosti koja se evenutalno nahvatala na Vas tokom samog procesa koji ste obavili dok ste čistili prostor. Dovoljno je da se okupate u toploj kupki od morse soli. Ukoliko nemate kadu u stanu, u šerpu od nekoliko litara vode ubacite morsku so i prokuvajte, i tom vodom se isperite.

Bilo kako bilo, sve metode koje primenjujete nastojite da to radite jasnom namerom pozitivne transformacije i dobrim željama. Samo jaka i pozitivna volja učiniće će i Vas i Vaš prostor izvorom pozitivne energije.
Mirjana Nešković