Postoji niz pozitivnih elemenata koji dolaze sa paljenjem sveća i dobijanjem tog terapeutskog, ali aromatičnog i toplog mirisa koji ispunjava čitav prostor. Paljenje sveća nekima možda prestavlja samo puštanje sveće da gori, međutim, postoji čitava umetnost, a i nauka kada je u pitanju samo korišćenje sveće i način na koji se ona pali.

Da li ste se ikada zapitali da li postoje saveti za paljenje sveća? Ili, kako se sveće mogu koristiti na najbolji mogući način?

Ok, super! Mi imamo odgovor na sva vaša pitanja! Ispod je nekoliko prosvetljujućih saveta za paljenje sveća, a verujem da većinu njih niste znali, ali kada malo dublje razmislite, vrlo su logični.

Dakle, da počnemo:

  1. Uvek skratite fitilj na 0.5 cm
    Jedan od naših najčešćih saveta je da pre svakog paljenja, ali bukvalno pre svakog, skratite fitilj na oko 0.5 cm. Time ćete obezbediti da sveća gori na najbolji mogući način.

Da biste adekvatno skratili fitilj, postoje trimeri za njih, ako ih nemate, koristite kuhinjske makaze ili makazice za nokte.

Zašto je neophodno skraćivati fitilj?

Ovo će vam dati čistije, svetlije i ravnomernije gorenje. Sve se vrti oko toga da držite plamen pod kontrolom.

2. Ponovo centrirajte fitilj dok je vosak još tečan

Odmah nakon što ugasite čajnu ili mirisnu sveću, ne zaboravite da ponovo centrirate fitilj. Ne dozvolite da se bazen voska za sveće stegne pre nego što to učinite, jer će to uticati na sledeći plamen. I za to postoji poseban alat, ali svakako to možete uraditi prstima, nekim drvcetom, ili na primer štapićem za kinesku hranu, čačkalicom…

Zašto je neophodno da se ponovo centrira fitilj sveće?

Ponovno centriranje fitilja je važan deo “brige o sveći” i održavanja čaše/tegle sveća. Fitilj se često pomera dok se vosak topi, uzrokujući da se plamen više približi ivici čaše i zacrni je. Premeštanje fitilja produžiće život sveće i održavaće čašu/teglu čistom.

3. Pustie sveću da izgori svoje potrebno vreme

Svaka sveća ima memoriju, što znači da treba da je shvatite ozbiljno, ma koliko vam to smešno zvučalo. Tokom prvog paljenja, koje je i najvažnije, morate obezbediti da se ceo gornji sloj voska rastopi.
Objasniću vam kako biste lakše razumeli…. Ako je vaša mirisna sveća prečnika 2 cm, moraćete da je pustite da gori 1 sat kako bi ravnomerno gorela po celoj površini, odnosno da je pustite da izgori od “zida do zida”, što bi u ovom slučaju bilo jedan sat. Dakle, na svaka 2 cm prečnika sveće, trebate je pustiti da gori 1 sat.
Sveće u čašama i klasičnim teglama su mahom 7-8 cm prečnika, pa je neko optimalno vreme gorenja za takve sveće oko 4 sata. To je potrebno vreme kako bi se sav vosak od ivice do ivice istopio i time se obezbedio normalan tok njenog gorenja za sledeće paljenje koje takođe treba da bude bar 4 h… I tako dalje.

Šta ako je ne ostavim da gori dovoljno dugo?

Ako svoju sveću ne ostavite da gori i rastopi celokupnu površinu tokom prvog paljenja, ona više neće goreti ravnomerno i to će znatno uticati na njen životni vek. Praviće se tunel i fitilj će se “gušiti”. Plamen će biti sve manji i manji do njegovog potpunog gašenja, a vrlo je velika verovatnoća da će sa strane ostati velika količina neiskorišćenog voska.

4. Nemojte gasiti sveću ustima, vodom ili prstima

Ovo je možda najmanje poznata činjenica održavanja sveće. Da li primećujete dosadne čestice crnog pepela koje se formiraju i zaglave u vosku sveće? To je uzrokovano upravo zato. Duvanjem u sveću ili gašenjem vodom! Ako to često radite, sveća će početi sve više da dimi tokom sledećeg paljenja.

Šta biste trebali koristiti za gašenje sveće?

Iako se ovo možda ne čini očiglednim, nakon što ste iz prethodnih rečenica saznali da ih ne treba gasiti duvanjem ili vodom, postoji niz mogućnosti kojima bezbedno možete ugasiti sveću. Ili koristite čašicu za sveće ili nabavite sveću s poklopcem. Poklapanje fitilja oduzima kiseonik iz sveće, omogućavajući joj samostalnu difuziju čime se plamen ne gasi naglo. Takođe, ukoliko vaša sveća nema poklopac, možete iskoristiti npr. tacnu i poklopiti je.

5. Nikada nemojte pustiti sveću da predugo gori

Paljenje sveće predugo može biti rizično iz više razloga. Prvo, može prouzrokovati da vaša sveća kraće traje, kao i oštećene tegle, čaše ili druge posude u kojoj se sveća nalzi. Takođe može stvoriti opasnost od požara.

Koje je preporučeno vreme paljenja sveća?

4 sata. Kad se bliži oznaka od četiri sata, ugasite sveću. Ne palite je naredna dva sata, jer je to neko optimalno vreme koje je potrebno da bi se vosak ponovo stegao.

Nadam se da sam vam bar malo pomogla i otvorila svest o korišćenju sveća i njihovom održavanju.

Ukoliko imate neka dodatna pitanja ili komentare, pišite.