Ukoliko želiš da iz svoje sveće izvučeš maksimum, pročitaj tekst do kraja.

Da bi tvoja sveća duže trajala, neophodno je da je pravilno koristiž. To se postiže uz par trikova! Za početak, svaki put kada upališ sveću pusti je da gori minimum sat vremena, ili dok se ne istopi od ivice do ivice posude (odnosi se na sveće u posudama). Tako ćeš je dozvoliti da napravi svoj memorijski krug, i da svaki sledeći put prati svoju putanju koju je poslednju ostavila. Dakle, ako je ne pustiš da rastopi vosak do ivica, ona će svaki sledeći put praviti sve manji krug i ostajaće jako mogo voska sa strane, plamen će se gušiti i sveća će se u nekom trenutku ugasiti. Tako će i goreti kraće nego što zaista može.

 Takođe, poželjno je da pre svakog paljenja skratiš fitilj. To lako možeš uraditi ili makazama za skraćivanje fitilja, ili nekim drugim makazama ili jednostavno prstima. Naravno, to se sve radi kada sveća nije upaljena, a najbolje pre svakog paljenja. Fitilj bi trebao da bude dužine oko 0.5 cm pamučni, a drvceni može biti i manji.

 Da li znaš da je najgori način gašenja sveće ako duneš u nju?! 90 % populacije tako gasi sveću. Najbolje je da je poklopiš zvonom za gašenje plamena, ili poklopcem ako ga ima, ako ne to možeš uraditi i tanjirićem, tacnicom ili nečim sličnim i za par sekundi sveća će se sama ugasiti. Probaj!

Obzirom da su naše sveće napravljene od prirodnih materijala, uopšte nisu toksične niti škodljive za životnu sredinu tako da ih možeš korisiti i u prostorijama u kojima su kućni ljubimci ili mala deca.

Ukoliko plamen postane preveliki ili premali, jednostavno ugasi sveću, sačekaj da se ohladi i ponovo je upali. To nije nikakav problem, znači da je sveća predugo gorela ili nije ravnomerno upaljena. Sve je ok! Ne brini! Dok god je puštaš da svoj vosak istopi od ivice do ivice, nema razloga za brigu! 

Ako vidiš da se vosak odvojio od posude, ne brini! To se zbog promene temperature dešava svećama od prirodnih voskova i potpuno je normalna pojava. Apsolutno neće uticati na njen kvalitet i način gorenja. Može se čak desiti i da vidiš da je vosak pukao po sredini i to takođe nije razlog za uzbunu! Jednostavno se sveća ohladila brže nego što joj je prirodno trebalo ili je naglo promenjena temperatura prostorije u kojoj se nalazila. Sve će biti okej kada je ponovo upališ i najnormalnije koristiš.